Enkratna ponudba: Z nakupom nad 100 € in vnosom kode kupona ob nakupu "AKCIJA10", prejmete na vaš račun bonus v vrednosti 10 €, katerega lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.


GORSKO, TREKING ALI KROS KOLO

Ko se odločimo za nakup novega kolesa, začnemo razmišljati o tem, kakšno kolo sploh potrebujemo. Najpogosteje se odločamo med gorskim in treking kolesom, ki pa imata zelo različne lastnosti. Vse bolj popularna postajajo tudi kros kolesa, ki so hibrid gorskih in treking koles. Kakšne so glavne razlike med temi tremi tipi koles? Kateri ustreza katerim kolesarjem? Za odgovore na ta in številna druga vprašanja vas vabimo k branju našega prispevka.


GORSKA KOLESAGorska kolesa, pogosto poimenovana tudi MTB (mountain bike) so kolesa ustvarjena za kolesarjenje po razgibanih, neasfaltiranih podlagah z veliko ovirami kot so korenine in kamenje. Njihove najbolj prepoznavne lastnosti so:
 • sprednje ali/in zadnje vzmetenje
 • široke in močno profilirane gume
 • čvrsta geometrija okvirja
 • pretežno ravno krmilo
 • majhen razpon prestav
Namenjena so za vožnjo po gorskih poteh, enoslednicah ("singlcah"), stranskih makadamskih cestah in drugih neasfaltiranih površinah. Teren po katerem kolesarijo gorski kolesarji pogosto vsebuje tudi skale, korenine, spolzko blato in strme vzpone ter spuste. Vse zgoraj naštete lastnosti gorskih koles, kolesarjem olajšajo premagovanje opisanih terenov. Tlak v gumah je pogosto nižji pri gorskih kolesih kot pri drugih kolesih, saj imajo gume z nižjim tlakom boljši oprijem na različnih, predvsem spolzkih terenih. Tudi obroči gorskih koles so močnejši in bolj vzdržljivi od obročev drugih tipov koles. Okvirji so izdelani v glavnem iz aluminija oziroma iz karbona pri kolesih višjih cenovnih razredov. Izbiramo lahko med modeli, ki so opremljeni s 26'', 27,5'' ali 29'' kolesi.

Sicer pa tudi med gorskimi kolesi razlikujemo mnogo različnih tipov. Med seboj so si precej različni, do razlik pa prihaja zaradi različne uporabe. Glede na namen kolesarjenja, gorska kolesa delimo v več kategorij:
 • Downhill (spust)
 • Enduro
 • Freeride
 • Dirt jump
 • Slopestyle
 • Single speed
 • Four cross
 • Dual slalom (paralelni slalom)


TREKING KOLESATreking kolesa so zelo vsestranski tip koles z veliko dodatne opreme. Običajno so opremljeni z nekoliko večjimi 28'' kolesi z ožjimi in manj profiliranimi gumami kot jih imajo gorska kolesa. Zaradi tega so treking kolesa primerna predvsem za kolesarjenje po asfaltirani podlagi in nezahtevnih makadamskih poteh. Gume so bolj gladke, vendar ne tako gladke kot pri cestnih (dirkalnih) kolesih. Primerna so za kolesarje, ki večinoma kolesarijo po asfaltu (70 %) in občasno po makadamskem terenu (30 %).
Treking kolesa so večinoma opremljena z zadnjim prtljažnikom, blatniki nad sprednjim in zadnjim kolesom, zaščito za verigo, sprednjo in zadnjo lučjo ter nogico. Zaradi vse te dodatne opreme so tudi nekoliko težja. Rezervni in nadomestni deli za treking kolesa so cenejša od rezervnih delov bolj specializiranih koles, saj so deli bolj univerzalni.

Treking kolesa imajo odlično razmerje med prestavami, zato so primerna tudi za vožnjo v hrib (po asfaltirani cesti). Najpogosteje so v uporabi V-zavore. Kolesa iz višjega cenovnega razreda so lahko opremljena z mehanskimi ali hidravličnimi disk zavorami. Dražja kolesa imajo pogosto vzmeteno sprednjo vilico in vzmeteno sedežno oporo. Vzmetenje je manj učinkovito kot vzmetenje gorskih koles, vendar kljub temu poskrbi za udobno vožnjo in preprečuje izgubo kontrole nad kolesom tudi če zapeljemo v kakšno luknjo. Prevladujejo aluminijasti okvirji.KROS KOLESAKros kolesa so hibrid med gorskimi in treking kolesi in postajajo najbolj vsestranski tip koles. Njihove gume so širše in bolj profilirane kot na treking kolesih. Hkrati pa so tudi ožje in manj profilirane kot na gorskih kolesih. To pomeni, da so kros kolesa primerna tako za vožnjo po asfaltiranih cestah kot tudi po bolj razgibanih terenih kot so makadamske in gozdne poti. Kolesarjenje v hrib je pravi užitek, sprednje vzmetenje pa omogoča sigurno in samozavestno vožnjo tudi na lažjih spustih. Cenejši modeli so opremljeni z V-zavorami, dražji pa z disk zavorami. Podobno kot treking kolesa so tudi kros kolesa opremljena z 28'' kolesi. Odsotnost zadnjega prtljažnika in blatnikov poskrbi za zelo športen videz koles. Prava izbira za vse rekreativne kolesarje, ki uživajo tako na ravninskih kolesarskih turah vendar zelo radi zavijejo tudi v hribe. 
Gorska kolesaCUBE Reaction Race 2019CUBE Access WS Race 2019Treking kolesaROMET Wagant 3 limited 2018ROMET Gazela 4 2019Kros kolesaROMET Orkan 4M 2019ROMET Orkan 3D 2019