Enkratna ponudba: Z nakupom nad 100 € in vnosom kode kupona ob nakupu "AKCIJA10", prejmete na vaš račun bonus v vrednosti 10 €, katerega lahko izkoristite ob naslednjem nakupu.

Vsi poznamo tisti občutek ko naš računalnik deluje počasi in nas spravlja ob živce, ravno takrat ko poskušamo narediti najbolj nujno nalogo. Da pa do tega ne bi prihajalo, preverite kako do 5x hitrejšega računalnika v enem koraku. 

1. Zakaj so SSD diski precej hitrejši od mehanskih diskov?

Če v vašem računalniku uporabljate še mehanske diske, je sedaj pravi čas za nadgradnjo na SSD (Solid State Disk)! Zamenjava mehaničnega diska z SSD je največja pohitritev računalnika ki jo pridobite v enem koraku, še posebej sedaj ko so cene dramatično padle. Razlog zato je da nimajo vrtečih magnetnih plošč in bralno zapisovalnih glav, ampak podatke zapisujejo na NAND pomnilnik, kar pa seveda storijo precej hitreje.

Pohitritev računalnika pa ni opazna samo pri takšnihtestih. Pohitritev računalnika z SSD diskom se pozna že pri samem zagonuračunalnika. Namreč zagon računalnika lahko traja z mehanskim diskom tudi do 30sekund ali celo več pri nekoliko starejših računalnikih, z najhitrejšimi SSDdiski pa se čas zagona lahko zmanjša tudi na samo 5 sekund!

Velika pohitritev je opazna tudi pri odpiranju posameznihprogramov, brskanju po mapah na disku in seveda pri kopiranju večjih datotek nadisk in obratno. Na SSD pogone prisegajo tudi igralci računalniških iger.Namreč nalaganje igric iz SSD diska je prav tako občutno hitrejše, kar narediigričarsko izkušnjo še toliko bolj privlačno.


2. IZBIRA PRAVILNEGA SSD DISKA?

Potrebno je izbrati disk s pravilnim vmesnikom za vašračunalnik – najbolj pogosti vmesniki so:

SATA3, M.2 SATA, M.2 PCIe NVMe, mSATA

Prav tako je pomembna izbira ustrezne kapacitete glede navaše potrebe. Če računalnik uporabljate samo za brskanje po spletu inpošiljanje elektronske pošte, potem vam zadostuje že kakšen osnovni diskkapacitete 128GB. Če pa na računalnik nalagate tudi kakšne večje datoteke kotso fotografije, video vsebine ali pa igre, vam vsekakor priporočamo izbirovečje kapacitete 256 oz. 512GB. Najzahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo žepo 4TB velikih SSD diskih. 


3. PREPROSTA VGRADNJA SSD DISKA V VAŠ RAČUNALNIK

Osebni računalnik

Vgradnja v osebni računalnik je precej preprosta. SSDdisk se v ohišje vgradi v že pripravljeno 2,5 palčno režo, ali pa skupaj znosilcem v 3,5 palčno režo.

Še enostavnejša je vgradnja M.2 SSD diska, kjer se diskenostavno vstavi v že pripravljeno režo na matični plošči.


Prenosni računalnik

Vgradnja v prenosni računalnik je lahko zahtevnejša vkolikor prenosnik nima na spodnji strani namenskega pokrova za dostop do diska.V kolikor takšnega pokrova na vašem prenosniku nimate, priporočamo da vgradnjoSSD diska prepustite strokovnjakom, saj pri nekaterih prenosniki takšnavgradnja pomeni odpiranje zgornje in spodnje plošče ohišja.


ZUNANJI SSD DISKI

Ko govorimo o diskih, ne smemo pozabiti seveda na zunanjeSSD diske. Prenosni SSD diski vam omogočajo bliskovito hiter prenos večjihdatotek preko USB 3.1 GEN 2 ali Thunderbolt priključka.

Največja prednost prenosnih SSD diskov je seveda hitrostprenosa podatkov in kar je pri prenosnih diskih še posebej pomembno, odpornostna tresljaje in padce! Tako bodo vaši podatki na varnem tudi če ste boljnerodne sorte.Portali družbe: Comtron | Tron InterCenter | Akcija.si | FotoPlus